Australië heeft een oppervlakte van 7.686.850 km2 en is daarmee het zesde grootste land van de wereld waar ongeveer 22,4 miljoen mensen wonen. De bevolkingsdichtheid geeft aan hoeveel inwoners per vierkante meter aanwezig is in het land. Australië heeft echter een erg kleine bevolkingsdichtheid, namelijk 2,9 inwoners per vierkante meter en behoort daardoor tot de dunst bevolkte landen ter wereld. 90% van de bevolking woont verspreid over de tien grootste steden van Australië, hierdoor kan je concluderen dat de bevolking erg ongelijk verdeeld is over het landoppervlak. Deze steden liggen, op een na, in de kustgebieden van Australië en zijn vergelijkbaar met de Nederlandse steden wat betreft de bevolkingsdichtheid. 40% van de bevolking woont in Sydney en Melbourne. Het aantal inwoners per geografische hoofdregio is weergegeven in tabel 1. Hierin is te zien dat Victoria na New South Wales de meeste inwoners heeft met 5,6 miljoen inwoners. Met een oppervlakte van 227.416 km2 heeft Victoria een bevolkingsdichtheid van 24,5 inwoners per km2. Wat opvallend is, is dat in Australian Capital Territory heel veel mensen wonen in tegenstelling tot de oppervlakte van de staat. Met een bevolkingsdichtheid van 152,5 inwoners per km2 is dit de dichtstbevolkte staat van het land. (M. den Teuling en D. Boer, 3 juni 2014)
Tabel 1: Aantal inwoners per geografische hoofdregio van Australië Bron: M. den Teuling en D. Boer , 3 juni 2014 |
In de onderstaande grafiek, een bevolkingspiramide, wordt de leeftijd/geslacht van de bevolking in de grotere hoofdsteden vergeleken met de bevolking in de rest van Australië. De donkere balkjes vertegenwoordigen de procentuele bijdrage van het geslacht in combinatie met de leeftijd van de hoofdsteden en de lichte balkjes vertegenwoordigen de procentuele bijdrage 'van het geslacht in combinatie met de leeftijd van de rest van de Australische bevolking. Deze gegevens zijn gebaseerd op het jaar 2012. Wat opvalt in de grafiek is de hoge vertegenwoordiging van de leeftijdsgroep 20-44 jaar in de hoofdsteden van Australië met 38% in tegenstelling tot 31% in de rest van Australië. Dit weerspiegelt de aantrekkingskracht van jongere volwassenen aan onderwijs, werk en andere mogelijkheden in de hoofdsteden. (Australian Bureau of Statistics, 3 juni 2014)
Figuur 1: Bevolkingspiramide, spreiding van leeftijd en geslacht in % Bron: Australian Bureau of Statistics, 3 juni 2014 |
Onderwijs
Australië kent geen duidelijk onderscheid in wetenschappelijk onderwijs en hoger beroepsonderwijs zoals in Nederland wel het geval is. Wat wel hetzelfde is, is de indeling in Bacheloropleiding en Masteropleiding. In de bachelorfase is het voor de Australiërs normaal dat 1/3 van het studieprogramma zelf samengesteld kan worden. Op voorhand is het lastig te bepalen of een opleiding op HBO- of WO-bachelorgraad heeft. De meeste bacheloropleidingen duren 3 jaar, waarna de meeste studenten nog een Honoursprogramma gaan volgen voor 1 jaar. Een honours jaar is gericht op de voorbereiding op de masteropleiding, voor de meeste masteropleidingen is dit jaar een vereiste. De masteropleidingen duren 1 tot 2 jaar, aanvankelijk na het aantal bachelorjaren de student heeft afgerond. De research master wordt voornamelijk gevolgd door studenten die promotie zoeken binnen hun vakgebied en is gebaseerd op een onderzoek en eindscriptie. Daarnaast is er ook een coursework master die gebasseerd is op het volgen van colleges en geen nadruk legt op onderzoek. De research master is vergelijkbaar met een WO-master in en een courseworkmaster is vergelijkbaar met een HBO-master. (IB-groep, 5 juni 2014)
Bronnen:
- Australian Bureau of Statistics (2012). Population by Age and Sex, Regions of Australia, 2012. [www.document] <http://www.abs.gov.au/ausstats/abs@.nsf/Products/3235.0~2012~Main+Features~Main+Features?OpenDocument>. Geraadpleegd: 3 juni 2014.
- IB groep (maart, 2014). Onderwijssysteem Australië. [www.document] <http://www.ibgroep.nl/Images/Australie-update-versie8,maart-2014_tcm7-10203.pdf>. Geraadpleegd: 5 juni 2014.
- Teuling, M. den en D. Boer (z.d.). Landenonderzoek Australië. [www.document] <http://nl.scribd.com/doc/57742479/Landenonderzoek-Australie>. Geraadpleegd: 3 juni 2014.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten