Klimaat

Australië heeft een enorme omvang, waardoor er meerdere klimaatzones zich in het land bevinden. Het centrum van Australië heeft een warm woestijnklimaat (BWh) met daaromheen een grote zonde met een steppeklimaat (BSh). In het noordelijk gedeelte heerst een tropisch savanneklimaat of anders gezegd: subtropisch klimaat (Aw). In het zuiden en oosten heerst een zeeklimaat die onder te verdelen is in de types SCb, CF en Cw. Doordat Australië relatief dicht bij de evenaar ligt is het er vrij warm, om een voorbeeld te noemen is het in het noorden tijdens de lokale winter qua temperatuur nog boven de 20°C en is de kans op eventuele vorst of sneeuw slechts in enkele delen in het zuiden van Australië aanwezig. De zomer in Australië valt tegelijk met de winter in Nederland, in december, januari en februari zijn de temperaturen warm tot zeer heet. Dat de winter dan samenvalt met de zomer in Nederland is geen verrassing. De temperatuur en het weerbeeld in Australië is heel variërend. In het noorden is het dan warm, zonnig en droog maar in het zuiden zijn de temperaturen veel koeler en in hoger gelegen gebieden is er kans op vorst en sneeuwval. (Klimaatinfo, 3 juni 2014)

Omdat mijn stage in Victoria plaatsvindt, zoom ik ook nog een stukje in op het klimaat van deze staat. Victoria heeft een heel divers klimaat dat uiteenloopt van besneeuwde alpen in het noordoosten tot de hete steppes in het noordwesten. In de hoger gelegen gebergte van Victoria heerst een hooggebergte klimaat, met de benodigde sneeuwval in de winter. Rondom de Murray River bevindt zich een weelderige vegetatie en in de hele staat bevinden zich nationale parken met bijzondere dieren en vegetatie. Een gematigd zeeklimaat is het klimaat dat in de rest van Victoria heerst. De zomers zijn warm en zonnig in de periode van oktober tot april, met daar tegenover frisse en koele winters in de periode van mei tot september. De temperaturen in de zomer variëren van een maximumtemperatuur van 25°C en tot een minimumtemperatuur van 14°C. De gemiddelde watertemperatuur aan de kust ligt dan rond de 22°C. De temperaturen in de winter variëren van een maximumtemperatuur van 15°C en een minimumtemperatuur van 6°C met een watertemperatuur rond de 11°C. (Klimaatinfo, 3 juni 2014) (Australië.nl, 3 juni 2014)

Tabel 2: De gemiddelde weergegevens voor Victoria. Gebaseerd op basis van geregistreerde langjarige gegevens. Let op: plaatselijk kunnen de gegevens mogelijk afwijken.
Bron: Klimaatinfo, 3 juni 2014


Bronnen:
- Australië.nl (z.d.). Introductie en Klimaat. [www.document] <http://www.australie.nl/id/1/6072/intro_en_klimaat_victoria/>. Geraadpleegd: 3 juni 2014.

- Klimaatinfo (z.d.). Het klimaat van Australië. [www.document] <http://www.klimaatinfo.nl/australie/>. Geraadpleegd: 3 juni 2014.

- Klimaatinfo (z.d.). Het klimaat van Victoria. [www.document] <http://www.klimaatinfo.nl/australie/victoria.htm>. Geraadpleegd: 3 juni 2014.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten