Culturele dimensies

Elk land heeft zijn eigen cultuur, waardoor je toch wel eens voor een verrassing kan komen te staan als je een ander land bezoekt. Er zit natuurlijk ook een verschil tussen of je op vakantie gaat of in het buitenland gaat werken. Als je op vakantie zou gaan in Australië, zie je minder culturele verschillen als dat je in Australië voor een bedrijf gaat werken. Daarom ga ik aan de hand van de volgende vier culturele dimensies de normen en waarden van Australië bespreken:
        - Machtafstand
        - 'Collectivisme' v.s. 'Individualisme'
        - 'Feminiteit' v.s. 'Masculiniteit'
        - Onzekerheidsvermijding

Machtafstand
De eerste dimensie van Hofstede is Machtafstand, gedefinieerd als: "Machtafstand is de mate waarin minder machtige leden van instituties of organisaties in een land verwachten en accepteren dat de macht ongelijk verdeeld is." Anders gezegd, in een cultuur met een grote machtafstand leggen mensen zich makkelijker neer bij het feit dat de macht ongelijk verdeeld is dan de culturen met een lage machtafstand.

Zoals in figuur 1 is weergegeven, heeft Australië een score van 36 op deze dimensie.In vergelijking met Nederland, die een score heeft van 38, is dit bijna hetzelfde. Australische organisaties stellen voor het gemak een hiërarchie op, maar superieuren zijn altijd bereikbaar en de managers vertrouwen op de individuele medewerkers en teams binnen hun vakgebied. Zowel de superieurs als de managers verwachten geraadpleegd te worden en de informatie wordt vaak onderling gedeeld. Binnen de organisaties is de communicatie informeel, direct en participerend.

'Collectivisme' v.s. 'Individualisme'
Voor de tweede dimensie wordt bepaald of het land individualistisch is ingesteld of collectivistisch. Volgens Hofstede is een individualistische samenleving: "... als de onderlinge banden tussen individuen los zijn: iedereen wordt geacht uitsluitend te zorgen voor zichzelf en voor zijn of haar naaste familie." Daartegenover staat de collectivistische samenleving: "... als de individuen vanaf hun geboorte opgenomen zijn is sterke, hechte groepen, die hun levenslang bescherming bieden in ruil voor onvoorwaardelijke loyaliteit."

Gezien de hoge score van 90, is Australië erg individualistisch ingesteld. Dit is ook het geval in Nederland, met een iets lagere score van 80. De individualistische cultuur uit zich voornamelijk in de losjes gebreide samenleving waarin wordt verwacht dat iedereen voor zichzelf en zijn naaste familie zorgt. In het zakenleven wordt van de werknemers zelfstandigheid verwacht en het tonen van initiatief zeer op prijs gesteld.

'Feminiteit' v.s. 'Masculiniteit'
De volgende dimensie laat zien of in een cultuur een vaste taakverdeling is die gekoppeld is aan de sekse of dat de belangrijkste waarde de aandacht voor de kwaliteit van het leven is. Vanuit deze beredenering heeft Hofstede de volgende definities toegewijd: "Een samenleving is feminien als sociale sekse-rollen elkaar overlappen: zowel mannen als vrouwen worden geacht bescheiden en teder te zijn en gerichtop de kwaliteit van het bestaan." en "Een samenleving is masculien als sociale sekse-rollen duidelijk gescheiden zijn: mannen worden geacht assertief en hard te zijn en gericht op materieel succes; vrouwen horen bescheiden en teder te zijn en vooral gericht op de kwaliteit van het bestaan." Anders gezegd, een lage score geeft aan dat het een feminiene samenleving is, waarin de zorg voor anderen en kwaliteit van het leven belangrijk is. Met een hoge score wordt de samenleving gedreven door concurrentie, prestatie en succes.

Australië scoort op deze dimensie 61, waardoor de samenleving masculine wordt beoordeeld. In Australië wordt er gestreefd om de beste te worden en leeft "the winner takes it all" onder de mensen. Australiërs zijn trost op hun successen en prestaties in het leven, wat een basis biedt voor promotiebeslissingen op de werkvloer. Eventuele conflicten worden opgelost op individueel niveau, het doel daarbij is om te winnen. In tegenstelling tot Nederland, met een score van 14, gaat het vooral om de balans tussen het leven en werk. Managers bijvoorbeeld streven naar consensus, mensen waarderen gelijkheid, solidariteit en kwaliteit in hun werkend leven. Verschillend met de Australiërs zijn het oplossen van conflicten, deze worden in Nederland voornamelijk opgelost door het sluiten van compromissen en onderhandelen totdat consensus is bereikt.

Onzekerheidsvermijding
Onzekerheidsvermijding is de laatste dimensie van Hofstede, deze geeft aan hoe in het land omgegaan wordt met onzekerheid. Volgens Hofstede is de definitie van onzekerheidsvermijding: "... is de mate waarin de leden van een cultuur zich bedreigd voelen door ondekere of onbekende situaties; dit gevoel wordt onder andere uitgedrukt in nerveuze spanning en in een behoefte aan voorspelbaarheid: aan formele en informele regels."

Australië heeft een score van 51, wat niet veel afwijkt van de score van Nederland van 53. Beide landen neigen naar een lichte voorkeur voor het vermijden van onzekerheid, maar zijn niet bang voor de toekomst binnen de cultuur. Er zullen minder regels zijn als landen met een hoge onzekerheidsvermijding en meningen worden sneller geaccepteerd.


Figuur 1: Culturele dimensies van Australië in vergelijking met Nederland
Bron: The Hofstede Centre, 6 juni 2014 

In Australië zijn de mensen veel gemoedelijker dan in Nederland, hiermee wordt bedoeld dat ze minder gestrest zijn en relaxer door het leven gaan. Wat vandaag niet lukt, doen we morgen wel is typisch iets voor de Australiërs. Iedereen is behulpzaam en ook mensen die je niet kennen tonen interesse in wie je bent en waar je vandaan komt. Dit zijn de ervaringen van Eline van der Hoeven en Iris den Teuling toen zij vorig jaar in Australië op stage zijn geweest.

Deze gegevens zijn allen gebaseerd op Dr.ir. O. Rompelman (z.d.) en The Hofstede Centre (z.d.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten