Australië

Australië heeft een oppervlakte van 7,69 miljoen km² en is daarmee het zesde grootste land van de wereld. Rusland, Canada, China, de VS en Brazilië zijn nog groter dan Australië. Van noord naar zuid bedraagt de afstand ongeveer 3700 km en van oost naar west ongeveer 4000 km. Australië wordt omringt door oceanen, waardoor het een 'eilandcontinent' wordt genoemd. 

Australië is onderverdeeld in zes hoofdstaten en twee territoria. De hoofdstad van Australië is Canberra, waar ook de centrale regering van Australië is gevestigd. Canberra ligt in het Australian capital Territory, aangeduid met ACT. Deze stad ligt op de eeuwenoude landen van het inheemse Ngunnawal-volk en het vermoeden luidt dat de naam 'plaats van samenkomst' betekend, afgeleid van het Aborininalwoord 'Kamberra'

De oudste staat, met tevens de meeste inwoners, is New South Wales. De hoofdstad van deze staat is Sydney en was oorspronkelijk een stafkolonie bij Port Jackson. Sydney is de grootste stad van Australië. Victoria daarin tegen is de kleinste staat van Australië wat betreft oppervlakte, maar heeft na New South Wales het meeste aantal inwoners. De hoofdstad van Victoria is Melbourne, ook wel de culturele hoofdstad van Australië genoemd. 

In Queensland is het beroemde Great Barrier Reef te vinden, dit is een van de zes gebieden in de staat die op de Werelderfgoedlijst staan. De hoofdstad van Queensland is Brisbane, die op twee na grootste aantal inwoners heeft. In het centraal-zuidelijke deel van Australië  ligt South Australia met de hoofdstad Adelaide.. Deze staat grenst aan alle staten van het vaste land en ook aan Northern Territory. Deze staat ligt bovenin Australïe met de hoofdstad Darwin gelegen aan de noordkust. Alice Springs is de belangrijkste stad in het binnenalnnd, het ligt in het geografische centrum van Australië. In deze staat zijn de beroemde Uluru, Kata tjuta en Kakadu National Park te vinden.

De staat met de meeste oppervlakte is Western Australia en in de hoofdstad Perth woont bijna driekwart van de bevolking. Oost en west zijn twee uiterste van elkaar, het oosten is voornamelijk woestijn in tegenstelling tot het westen waar een kustlijn van 13.000 km aan grenst. De kleinste staat van Australïë is Tasmanië en heeft de tweede oudste hoofdstad genaamd Hobart. 

In figuur 1 is het land weergegeven met de verdeling van de verschillende staten.



Figuur 1: Australië, indeling van de staten.
Bron: Google Maps, 6 juni 2014


Bronnen:
Australia.com (2014). Steden, staten en gebieden. [www.document] <http://www.australia.com/ned/about/key-facts/cities-states-territories.aspx>. Geraadpleegd: 6 juni 2014.

- Google Maps (2014). [www.document] <https://www.google.nl/maps/@-26.3244625,134.9512452,4z?hl=nl>. Geraadpleegd: 6 juni 2014.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten